Fredriks betraktelser - Inför Östersund (B)

HBK kliver idag in i Svenska cupens gruppspel när man reser norrut för möte med Peabs fotbollsgren, Östersunds FK. Östersund, en stad, en klubb och en supporterförening som under de senaste åren gjort sig kända för en personkult kring tvivelaktiga ledarfigurer som osökt får en att tänka på Demokratiska folkrepubliken Korea och uppländska Filadelfiaförsamlingar. De senare åren har man inte bara gjort sig kända för personkulten, som får Nordkoreas eller Knutbyförsamlingens dito att blekna i sammanhanget, man har även visat på en präktighet och dubbelmoral som saknar motstycke i svensk fotboll. Trots en total ignorans kring de tvivelaktiga affärer med skattepengar som använts för att finansiera fotbollsverksamhet har man inga problem att sitta på höga höstar, gasta om moral och peka finger åt motståndarsupportrar på sant elevrådsordförarmanér. Trots att alla kort ligger på bordet fortsätter man från officiellt supporterhåll att gulla med Jämtlands Kim Jong Un och så sent som i november dök han upp på bilder från någon form av gala på Falkarnas Facebook. Falkarna är för den oinvigde Nordkorea FK:s officiella supportergruppering som förutom att fraternisera med fuskande brottslingar även är kända för att inte hata motståndare men samtidigt vägra ta avstånd från dessa element på sin läktare när Isak Pettersson buades ut på Jämtkraft arena sommaren 2017.

Efter glansdagarna där man med tusentals man hängde med Glenn Hysén i London och köpte half and half-halsdukar börjar verkligheten dock äntligen komma ikapp klubben och dess supportrar. Härvan runt Kindberg har rullats upp av lokala journalister som under lång tid blivit motarbetade av lokalbefolkningen i Sveriges Nordkorea, det är nästan som att de levt efter devisen ”det man inte ser, det finns inte heller”. Härvan kring Kindberg och Nordkorea FK:s fusk är dock till skillnad från Storsjöodjuret fullt verklig och idag är det få som låter sig luras av bror duktigheten och fansens uppfostringsförsök av riktiga supportrar. Vi får se vart allting slutar, en fråntagen cuptitel, mångmiljonböter och tvångsdegradering till Jämtlandskorpen vore ett straff som står i paritet med brottet och det straff jag som objektiv betraktare med 15 högskolepoäng juridik förespråkar. Tills dess att klubben förhoppningsvis straffas hårt ska det naturligtvis också spelas fotboll och jag hoppas av hela mitt hjärta att HBK vinner idag. Jag hoppas att HBK vinner för de människor som tvingats stå ut med hyreshöjningar för att Saman Ghoddos ska ha pröjs, jag hoppas att HBK vinner för de lag vars plats ÖFK roffat åt sig med otillåtna medel, jag hoppas att HBK vinner för svensk fotboll i allmänhet och dess riktiga supportrar i synnerhet.
 
Faktaruta. En riktig supporter ska:
- Inte hylla och umgås med brottslingar och fuskare.
- Inte sitta på höga moraliska hästar om man inte klarar av att leva upp till sina höga standarder när det väl kommer till kritan.
- Inte agera i elevrådsordförandestil och försöka uppfostra de som hållit på med det här i trettio år när en själv började igår.

Fredrik Johansson

* Krönikan är personlig, åsikterna skribentens egna och  dereflekterar inte nödvändigtvis BKS hållning. Skribenten, och inte BKS, ansvarar således för innehållet i texten.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter