Motståndarkollen: Inför IK Sirius (B)

HBK beger sig imorgon lördag mot lärdomsstaden Uppsala för möte med IK Sirius i Svenska Cupens andra omgång. Sirius har utanför Uppsala länge varit mer kända för skridskor, klubba och färgglad boll än snurrfinter och glidtacklingar men under ledning av Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf har förutsättningarna förändrats och idag står fotbollen högt i kurs i Pelle Svanslös hemstad. Inför denna säsong står Sirius inför stora förändringar, tränarparet som lett Sirius från division 1 norra till allsvensk uppstickare har flyttat till Djurgården och in har den frispråkige Kalmarprofilen Henrik Rydström kommit. Att Sirius under Rydströms ledning kommer få anledning att ge igen för Pontus Wernblooms förehavanden och varna kollegor från att kyssa Lennart Johanssons pokal ter sig osannolikt, utan laget tippas av de flesta förståsigpåare husera i tabellens nedre regioner kommande säsong. BKS kommunikatör tog ett snack med Jonatan Pinheiro Diamant från Sirius supporterförening Västra Sidan för ett samtal kring den stundande matchen, funderingar kring de förändringar Sirius genomgått under den senaste tiden, lagets chanser att överraska experterna under säsongen samt hans tankar kring vårat kära HBK.

Hej Jonatan, hur har försäsongen sett ut för Sirius?
– Som vanligt har det varit några skador för mycket för att man ska kunna sova helt gott om nätterna. Förhoppningen nyss var att alla spelare utom Sam Lundholm och Stefano Vecchia var nära comeback men då dök det upp en ny skada på Niklas Busch Thor. Jag tycker dock att stämningen bland både spelare och ledare känns bra och är det något man lärt sig under åren är det att fokusera på de som väl kan spela och inte gnälla över vilka man saknar. De träningar jag sett har också sett engagerade ut med spelare med ledare, men framför allt spelare, som hela tiden diskuterar, gestikulerar och visar för varandra har man vill att de andra ska passa eller löpa. Matcherna har hittills bjudit på två förluster och en seger efter tre okej insatser men en liten oro finns det ändå över att truppen inte innehåller en enda renodlad anfallare och inte heller lär ha det när serien startar. Sirius har under många år spritt ut målskyttet på flera spelare och vi hoppas att det blir så även i år. Bakåt ser det namnmässigt bättre ut och förhoppningsvis får backarna några skadefria matcher på sig att spela tillsammans innan serien börjar.

Ni har genomgått ett tränarbyte, efter att Kim Bergstrand och Tomas Lagerlöf styrt laget under en väldigt lång period. Har man som supporter märkt av några tydliga skillnader gentemot tidigare år?
– Den tydligaste skillnaden är nog att man konsekvent både försvarar och anfaller med tre/fem backar. Kim och Tolle spelade 3-4-3 lite då och då och när man spelade 4-3-3 hade man ofta en trebackslinje i uppspelsfasen. Nu är det 3-4-3 i både anfall och försvar. Det är sagt att huvudfokuset på utveckling ska fortsätta vara detsamma och spelmässigt är det inga större skillnader utan ambitionen är fortsatt att kontrollera matcherna genom att ha bollen så mycket som möjligt. Sedan har tränarna också sagt att de gärna vill utveckla press- och omställningsspelet ytterligare. Träningsmässigt har man valt att fokusera mer på återhämtning och tagit bort alla dubbelpass. Allt som allt tror jag inte att det blivit så stora skillnader för spelarna och det är otroligt skönt vi har kvar Mirza Jelecak som varit tränare vid sidan av Kim och Tolle i fem år.

De flesta tippar Sirius i botten av Allsvenskan i år, hur ser du på era chanser att överraska alla så kallade experter?
– Inför första året i Allsvenskan skrattade jag högt åt dem som tippade oss i botten eftersom det var ganska givet att samma gäng som hållit ihop genom Division 1 och Superettan definitivt var tillräckligt bra för Allsvenskan. Andra året skrattade jag också lite även om det såg mycket mer illa ut än jag hade trott när vi hade en målvakt som tog kokain och ett alldeles för tufft spelschema för att resa oss efter förlust på förlust när vi knappt hade en spelduglig startelva under våren. I år kan jag mer köpa tips som placerar oss i botten eftersom tränarna är nya och våra två viktigaste offensiva kreatörer Sam och ”Steffo” har så långt kvar tills de kan spela. Hösten 2017 tappade laget de två offensiva spelarna som hade förmågan att bryta mönstret och det var nog framför allt det som gjorde att andraplatsen efter nitton omgångar blev en sjundeplats till slut. Man kan ha hur fint passningsspel som helst fram till sista tredjedelen men väljer man att spela sig fram på det sättet måste man också ha spelare som kan slå ut sina motståndare för att det inte ska bli lättläst. Jag tror dock chanserna till en bra säsong är goda och om vi tar tillräckligt med poäng under våren och gör en stabil höst när laget är mer samspelt kan vi klara oss kvar utan större drama.

Vem blir utropstecknet i Sirius kommande säsong?
– Om han inte hade haft en på obestämd tid fotbollsinvalid häl hade jag självklart sagt Sam Lundholm som var en av seriens bästa yttrar i höstas. Elias Andersson var den som hade högst potential i laget innan korsbandsskadan och jag hoppas att han blir det stora utropstecknet även om han just gjort sina första matcher på ett år. Några andra stora utropstecken är svåra att föreställa sig hittills men jag hoppas att en spelare som Axel Björnström kan ta en ordinarie wingback-plats och få ett litet genombrott på allsvensk nivå. Han har fart, uthållighet och en vänsterfot som skulle kunna generera poäng.

Hur går dina tankar inför matchen på lördag?
– Sirius får kanske gälla som knappa favoriter men i dagsläget är det nog två jämna lag som möts. Tabellmässigt skulle det vara skönt att vinna så att Östersund måste slå oss i sista omgången men framför allt hoppas jag på en bra prestation och ett kvitto på att vi kan kontrollera matcher som vi gjorde mot Karlstad även mot bättre motstånd. Det jag sett av Halmstad post Janne Jönsson tyder på att det kan bli en rolig match med två lag som gärna håller bollen på marken. Sedan släpper ju Sirius alltid in mål så vi behöver göra åtminstone två för att vinna.

Vad tror du om HBK:s chanser att flyttas upp från Superettan i år?
– Namnmässigt tycker jag det ser otroligt bra ut, det är väl inga andra lag i Superettan som kan stoltsera med värvningar som Johansson, Allansson och Karim. Samtidigt känns det som att ni utöver det har en hyfsad kontinuitet på spelarsidan och det är alltid ett gott tecken. Superettan är alltid jättesvår att tippa men kollar jag på trupperna tycker jag inte att något lag ser bättre ut än HBK i alla fall och det brukar gå bra för lag där Andreas Johansson spelar.

Finns det någon spelare i HBK som du tror att Sirius bör se upp lite extra med?
– Gudmundsson har imponerat länge på mig och jag antar att det är svårt att bli sämre med åren i hans ålder så han lär vara bättre nu. Han verkar ha det mesta som krävs för att ”bli proffs”.
Viktig fråga, vilket är Uppsalas bästa uteställe?
– Innan hemmamatcherna är det förstås ”Hamnpaviljongen”, perfekt belägen vid vattnet och arenan. ”Palermo” är det klassiska stället där alla i alla åldrar har varit och fortfarande är.

Vem av era spelare eller ledare hade du helst haft med dig på en öde ö och varför?
– Jag har precis som många andra en fascination för den alltid så mystiske Christer Gustafsson så en öde ö vore nog ett perfekt tillfälle att se om jag kunde lära känna och förstå honom. Jag tror dock att jag haft större chans att komma ifrån ön om jag hade valt Niklas Busch Thor som med sina fysikkunskaper nog kunnat använda Arkimedes princip och bygga en flotte som bar oss. Men ska man lära känna ”CG” får man göra lite uppoffringar, så jag tar risken att aldrig komma därifrån.

Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen bestämmer sig för att spränga partikassan och tack vare kärleken till sin make sponsra Sirius med mångmiljonbelopp som gör att man kan konkurrera ekonomiskt med Malmö FF. De enda motkraven för att ni ska ta avstånd från devisen att fotboll och politik inte ska blandas ihop är att Han har öppnat pärleporten ska spelas som inmarschlåt samt att Ulf Ekman leder förbön innan matcherna. Bör Sirius tacka ja?
– Sirius bör inte tacka ja. Men om medlemmarna röstar igenom det antar jag att Uffe är välkommen att göra sin grej… Om våra spelare vänjer sig vid ceremonierna skulle det nästan vara en större konkurrensfördel än pengarna när motståndarna i chock vandrar in till matchen och inte hinner skaka av sig faktumet att de ställs mot självaste Gud. Men nej, om kristen musik ska spelas på ”Studan” ska det vara för att hylla världens bäste spelare – Moses Ogbu.

Vi tackar Jonatan för att han ställde upp och önskar Sirius lagom mycket lycka till på lördag och i Allsvenskan framöver! Avslutningsvis så kan jag inte undgå att notera att han har väldigt god smak när det gäller uteställen. Palermo är och har alltid varit ett superhak, så har ni vägarna förbi Uppsala nattetid kan ett besök starkt rekommenderas, även från mig.

Fredrik Johansson

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter