Det här med demokrati

Så här efter att kvartsfinalen i Svenska Cupen lottats fick jag en plötslig känsla av att vilja agera folkbildare här i min alltid så anspråkslösa spalt. Det ämne jag tänkt ta upp idag och som inte har något att göra med framtida cupmotståndare är ett ämne som jag och många andra dagligen brinner och kämpar för. Det är ett ämne som miljontals människor under åratal till och med utkämpat väpnad kamp för, dagens ämne i min folkbildningsspalt är demokrati.

Demokratins ursprung brukar härledas till det historiska Grekland, i en tid innan souvlaki, Girogios Samaras och driftsunderskott som får IFK Göteborgs att blekna. Demokrati betyder fritt översatt folkstyre och är ett styrelseskick som tillämpas i delar av världen och så gott som hela Sverige. Trots den gång på gång bevisade gamla devisen, ursprungligen presenterad av en av statsvetenskapens förgrundsfigurer Aristoteles, lärjunge till Platon och lärare åt bla. Alexander Den Store, om att demokrati är det bästa av alla de dåliga styrelseskicken, har demokratin inte hittat till alla delar av vår jord. Jag tänker osökt på ställen som Dubai, Kina och hemstaden för det av många uppskattade bandet Kent.

Genom historien har Aristoteles devis alltså visat sig vara sann. Demokratier har under årens lopp visat upp en bättre levnadsstandard, högre grad av yttrandefrihet samt bättre fotbollsresultat. Under de senaste åren har vi dock tyvärr sett antidemokratiska vindar blåsa genom världen och aktörer som utmanar den demokratiska ordningen åtnjuter allt större föjarskaror. Vi har sett yttrandefriheten utmanas i Ungern, attacker på den fria pressen från makthavare är idag mer regel än undantag och i mälarstaden som inte är på g utan på E har man haft sin egen orangea revolution.

Demokrati är inte enbart en fråga om pragmatik och resultat, det är lika mycket en fråga om etik och moral, och som självutnämnd väktare av moralen är det inte mer än rätt att jag ställer mig på barrikaderna i demokratikampen. Demokratin har under lång period varit en viktig stöttepelare i det svenska samhället och är den grund varpå idrottsrörelsen vilar. Därför är det beklämmande att människor sluter upp bakom antidemokratiska krafter i deras inte alltid så bussiga (no pun intended) försök att kringgå folkstyret. Det är alla demokratiskt sinnade människors plikt att i oroliga tider som dessa stå upp mot försöken att underminera vanliga människors förbannade rätt till insyn och inflytande. Det är för den lilla människan, det är för dig och det är för mig som jag brinner för demokratin. Se den här texten som ett brandtal, ett brandtal för demokratin, ett brandtal för allas rätt att vara med och bestämma, ett brandtal mot ryska bussmagnater och jämtländska byggherrar som vill rasera allt det vi håller kärt.

Men avslutningsvis lite snabbt till HBK, som ju denna spalt ändå främst ska behandla. Även om Klubben inte är favoriter i den stundande cupmatchen så har man på förhand ändå en relativt god chans att ta sig vidare till en semifinal, väl i en semi kan allt hända och utan att dra några förhastade slutsatser ser vi förmodligen snart HBK lyfta cupbucklan och ta sig ut till Europa. Därför avslutar jag kort och gott dagens spalt med att berätta att jag hoppas på estniskt motstånd i första kvalrundan till Europa League. Vad hoppas ni på?

Fredrik Johansson

* Krönikan är personlig, åsikterna skribentens egna och  dereflekterar inte nödvändigtvis BKS hållning. Skribenten, och inte BKS, ansvarar således för innehållet i texten.

Nyhetsarkiv

Länkar

-

Senaste nyheter